A Napkenyér és a barna pityókás kenyér az év legjobb péktermékei

 

A GastroPan kiállítást a szakemberek Délkelet Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállításaként tartanak számon. A kiállítás második napján, pénteken, március 24-én a GastroPan Versenyek Pék kategóriájának versenyszámai vonzottak még a tegnapinál is több látogatótót, szakmabelit. A legtehetségesebb romániai pékek neveztek be a Pék kategória négy versenyszámára, akik különleges kenyerekkel, péksüteményekkel és csodálatos kenyértésztából készült művészi alkotásokkal érkeztek.

 

A pékipar elismert szakembereiből és szakmai egyesületek vezetőiből álló zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen az idén kivételesen jó termékek születtek. A nap legjobban várt pillanata az „Év Kenyere, amelyet ipari technológiával állítottak elő Romániában” és „Év Kenyere, amely kézműves módon készült Romániában” díjak átadása volt. A legjobb ipari technológiával készült kenyér a Diószegi László által készített barna pityókás kenyér lett, míg a legjobb kézműves kenyérnek a Napkenyér fantázianevet viselő terméket választotta a szakmai zsűri. A Napkenyeret Bocskor István, a Bocskor Pékség pékje készítette.

Az Év Kenyere

Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan az „Év Kenyere” versenykategóriában két alkategóriát is díjaztak. Így a gyártási folyamat és a napi termelési mennyiség függvényében kézműves és ipari technológiával készült kenyér alkategóriákban is versenyezhettek. A szakmai zsűri díjazta mind a legjobb ipari, mind a kézműves úton előállított kenyereket.

                A „2017-es Év Kenyere, amelyet ipari technológiával állítottak elő Romániában”

A versenykategóriába olyan ipari pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta minimum 300 kg kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást Diószegi László készítette. A győztes barna pityókás kenyér „30%-os kovásszal készült, 112-es lisztet, rozslisztet, 55-ös lisztet és 15% valódi pityókát tartalmaz” – mondta Diószegi László, a nyertes termék készítője.

A versenyszám díjazottai:

I díj: Diószegi László – Madexport Srl, Szentgyörgy

II díj: Alina Soare – Velrom Srl, Târgoviște

III díj: Bocskor István – Bocskor Pékség, Szentmárton

 

foto 006

foto 001

 

                  A 2017-es Év Kenyere, amely kézműves módon készült Romániában

A versenykategóriába olyan kézműves pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta maximum 100 kg kenyeret állítanak elő. A legjobb kézműves kenyeret Bocskor István készítette és a Napkenyér fantázianevet viseli. Az alkotás rozslisztet, kenyérlisztet, barnalisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, pirított rozslisztet, élesztőt, sót, napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, sárgarépát és vizet tartalmaz.

A versenyszám díjazottai:

I díj: Bocskor István – Brutăria Bocskor, Szentmárton

II díj: Chica Mirabela – Ardelean Adrian Company, Lugos

III díj: Diószegi László – Madexport Srl, Szentgyörgy

foto 004

foto 003

A „Művészi Alkotás Kenyértésztából” versenyszám díjazottai

A pékversenyeken díjazták a legszebb kenyértésztából készült díszmunkákat is. Az idei év tematikája az őszi falusi élet volt. A versenyszám győztes munkáját Farkas Ferenc készítette. Az alkotás az őszi falusi szüretet jelenítette meg, és más őszi zöldségeket és gyümölcsöket.

A versenyszám díjazottai:

I díj: Farkas Ferenc – Madexport, Szentgyörgy

II díj: Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis Srl, Konstanca

III díj: Tőkés Tibor – Pâine de Casă Srl, Marosvásárhely

foto 005

foto 002

A legízletesebb péksütemények reggelire

A legfinomabb reggelire szánt sós péksütemény a Bocskor Rozália által készített pityókás pogácsa lett, amely finomlisztet, pityókát, élesztőt, tejfölt, vajat, tojást, sót, cukrot, tökmagot és mákot tartalmaz.

A versenyszám első három helyezettje:

I díj: Bocskor Rozália – Bocskor Pékség, Szentmárton

II díj: Cazacu Elena Ada – Vipp Fashion Srl, Barlád

III díj: Farkas Ferenc – Madexport Srl, Szentgyörgy

Gratulálunk minden versenyzőnek, tehetséges péknek, akik jobbnál jobb kenyereket és péksüteményeket mutattak be a GastroPan Versenyek Pék kategóriájában!

 

 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…