Újabb hatalmas sikerrel zárult a GastroPan nemzetközi sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari szakmai kiállítás

 A GastroPan nemzetközi sütőipari, cukrászati és vendéglátó-ipari szakmai kiállítás idén Nagyszebenben zajlott, Romániában, 2017. március 23-25 között. A székelyudvarhelyi Boro-Info és a PanGastRo Egyesület által immár kilencedik alkalommal megszervezett kiállítás több min 21.000 látogatót vonzott. 133 kiállító érkezett 24 országból, hogy bemutassa felszereléseit, alapanyagait, eszközeit és megoldásait, amelyeket kifejezetten a sütőipari, cukrászati és vendéglátóipari szakemberek és vállalkozók számára fejlesztettek ki. A kiállítás alkalmával hagyományosan megszervezett GastroPan Versenyeken díjazták a legjobb pék- és cukrásztermékeket, megválasztották az Év Tortáját, illetve az Év Kézműves és Ipari Kenyerét is.

A kiállítás meghívottai közt a romániai szakmai egyesületek vezetőin és tagjain kívül olyan magyarországi szakmai szereplők is voltak, mint Septe József – a Magyar Pékszövetség elnöke, Horváth Ferenc – a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, illetve Ilonka Boldizsár – a Pékek és Cukrászok Világszövetségének (UIBC) elnökhelyettese, aki már évek óta részt vesz a kiállításon, és az idén is zsűrizett a GastroPan Versenyeken. Az UIBC elnökhelyettese a kiállítás hivatalos ünnepi megnyitóján felhívta a figyelmet a gluténmentes, laktózmentes, cukormentes termékek trendjének elterjedésére, amely már a GastroPan Versenyekre benevezett termékekben is megmutatkozott.

Folytatódik az együttműködés a magyarországi és a romániai szakmai egyesületek közt

A kiállítást szervező PanGastRo Egyesület (Romániai Pékek, Cukrászok és Vendéglátósok Szakmai Egyesületének) elnöke Váradi János, kétoldalú szakmai egyeztetéseket folytatott, a Magyar Pékszövetség elnökével, Septe Józseffel és a Pékek és Cukrászok Világszövetségének (UIBC) elnökhelyettesével, Ilonka Boldizsárral. A Romániai Malomipari, Sütőipari és Száraztésztagyártó Szakemberek Szövetségének (ROMPAN) elnökével, Aurel Popescu-val is intenzív tárgyalásokat folytattak a kiállítás alkalmával. A magyarországi, romániai és nemzetközi szakmai egyesületek vezetői megállapították, hogy az ipar további dinamikus fejlődése érdekében folyatják az együttműködést.

Taroltak az erdélyi magyarok a GastroPan Versenyeken

A kézműves kenyér kategóriájában a díjnyertes kenyeret a csíkszentmártoni Bocskor István készítette el. A győztes munka a Napkenyér fantázianevet viseli, és receptje rozslisztet, BL-8O-as lisztet, barnalisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, pirított rozslisztet, élesztőt, sót, napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, sárgarépát és vizet tartalmaz. A versenykategóriába olyan kézműves pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhetnek, akik naponta maximum 100 kg kenyeret állítanak elő. A legízletesebb reggelire szánt sós péksütemény kategóriájának aranyérmét is a csíkszentmártoni pékség kapta, Bocskor Rozália pityókás pogácsájáért. Az ipari technológiával (azaz akik naponta minimum 300 kg kenyeret állítanak elő) készült Év Kenyere címet a sepsiszentgyörgyi Diószegi László kapta. Kenyere, egy barna pityókás kenyér, amely 30%-os kovásszal készült, 112-es lisztet, rozslisztet, 55-ös lisztet és 15% valódi burgonyát tartalmaz. Ugyancsak az ő pékségük nyerte el a legszebb kenyértésztából készült művészi alkotásért járó első helyet is, melyet Farkas Ferenc készített és az őszi falusi szüretet jelenítette meg, valamint más őszi zöldségeket és gyümölcsöket. A mester kézügyességét már a cukrászversenyeken is bizonyította mozi témájában meghirdetett csokoládéból készült díszmunkájával, amellyel a kategória elsője lett. Alkotása a James Bond filmek világának hangulatára épült, a híres figurát filmen megtestesítő színészek csokoládé képei, a híres Bond-jármű, filmszalagok és más a mozi világához kapcsolódó aprólékosan kidolgozott elemek díszítették a kreációt.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…